Het pure Zambia: een geweldig safari-land

Zambia is een safari-bestemming in opkomst. En terecht! Het land heeft prachtige pure nationale parken, een vriendelijke bevolking en heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van zijn infrastructuur. Met KLM vlieg je dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar de hoofdstad Lusaka waar je safari-avontuur kan beginnen. Vier bijzondere plekken in Zambia die je niet snel zal vergeten.

 

Unieke safari-ervaring in Kafue National Park

Kafue N.P. is het grootste park van Zambia. De noordelijk gelegen Busanga Plains vormen het leefgebied van onder andere leeuwen en cheeta’s. In de laguna’s van dit waterrijke park leven onder andere olifanten, kudu’s, hippo’s, zebra’s, wrattenzwijnen en diverse antilopes. Kafue N.P. kun je onder begeleiding verkennen met een 4WD, kano of te voet. Het vele water trekt bovendien vele bijzondere exotische vogels. ’s Avonds geniet je rond een kampvuur bij één van de bijzondere camps van de geluiden van de Afrikaanse wildernis en de heldere sterrenhemel.

Handen uit de mouwen bij Chimfunshi Wildlife Orphanage

Wie tijdens zijn reis de handen uit de mouwen wil steken, kan als vrijwilliger aan de slag bij het Chimfunshi Wildlife Orphanage. Hier wonen circa 130 chimpansees in diverse families. Gedurende je verblijf leer je alles over het gedrag van deze zeer bijzondere apen en help je bij hun verzorging. Een heel bijzondere ervaring. Heb je minder tijd? Geen probleem! Ook bezoekers op doorreis zijn welkom en kunnen tijdens bush-walks in contact komen met de chimps. De waterrijke omgeving van Chumfunshi is bovendien een waar vogelparadijs.

Wandel – en nachtsafari’s in South Luangwa

South Luangwa National Park is beroemd om zijn wandelsafari’s. Met een gewapende gids trek je op je wandelschoenen de bush in. Het is een unieke manier om de Afrikaanse natuur te verkennen. Veel spectaculairder dan in een 4WD.

Wild komt in hoge concentraties voor. Olifanten, nijlpaarden, giraffes, zebra’s, diverse antilope soorten….zeker bij de Luangwa rivier is het dringen geblazen. Luipaarden zijn moeilijker te spotten. De beesten houden niet van mensen en jagen vooral ’s nachts. Wil je er één zien, dan moet je dus een nachtsafari maken. Ook ander nachtdieren zoals hyena’s en leeuwen zul je tijdens een nachtsafari tegen kunnen komen. Een geweldige belevenis!

 

Beleef het koloniaal verleden op Shiwa Ngandu

Zambia heette tot 1963 Noord-Rhodesië. Wil je ervaren hoe de oude Engelse kolonisten leefden? Op Shiwa Ngandu is dat mogelijk. Dit fantastisch afgelegen landhuis werd rond 1930 gebouwd. Nagenoeg alles, inclusief de maandelijkse voorraden port uit Portugal en champagne uit Frankrijk, werd door dragers op het hoofd naar dit afgelegen landgoed gedragen. De ongelofelijke geschiedenis van dit landgoed wordt mooi beschreven in het boek ‘The Africa House’ van Christina Lamb. Wie hier logeert heeft volledige toegang tot het landgoed, de omvangrijke historische archieven, het reservaat en het meer. Relaxte ochtend gamedrives worden afgewisseld met paardrijtochten door de heuvels, fascinerende historische rondleidingen en onbeschrijfelijke namiddag sundown-cruises op het meer.