Veilig op reis naar Afrika

Wil je op safari naar Afrika maar zie je een georganiseerde groepsreis niet zo zitten? Steeds meer mensen kiezen voor een individuele safari-rondreis. Lekker de tijd aan jezelf. Kunnen stoppen voor foto’s, zo vaak en lang als je wilt. Met deze vier ‘veilig op safari naar Afrika’ tips wordt het een geweldig én verantwoordelijk avontuur!

Met 4WD door Botswana, huur hem bij een erkende aanbieder en ga zo veilig op safari naar Afrika! (Foto : Mark Driessen, Selous Safaris)

Deel je reisschema met anderen

Wil je zelfstandig door een verlaten land als Namibië trekken of lange afstanden in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia of Botswana afleggen? Zorg dat je reisschema bij anderen bekend is. Niet alleen door een reisschema in Nederland bij je familie achter te laten maar ook door lokaal mensen te informeren. Geef aan wat je volgende bestemming is en welke route je van plan bent af te gaan leggen. Mocht je ’s avonds niet in een camp of lodge verschijnen, dan is er iemand die alarm kan slaan.

Rij niet in het donker!

Geasfalteerde wegen in Afrika zijn over het algemeen prima. Door diepe kuilen en modder kunnen gravelwegen in het regenseizoen minder goed begaanbaar zijn en kunnen reistijden langer zijn. Op de doorgaande wegen die door bevolkte gebieden gaan, geldt vaak een snelheidslimiet. Je gemiddelde snelheid daalt daardoor aanzienlijk. Laat je goed informeren en vertrek op tijd. Rij nooit na zonsondergang. In Afrika rijden trucks soms onverlicht en chaufeurs kunnen met drank op achter het stuur zitten. Ook de sociale controle neemt af zodra het donker wordt.

Stap niet uit in parken

Ook al lijkt het park nog zo leeg, wild kan overal zitten en kan zo naast je staan. Het lijkt overbodig om te zeggen maar stap in wildparken niet zomaar uit je auto om een foto te maken of om te gaan plassen. Zelf heb ik een keer gehad dat ik 100 meter naast een slapende leeuw op mijn hurken ging zitten om te plassen. Ik had hem écht niet gezien. Pas toen ik bijna klaar was, draaide hij zich om en zag ik hem. Gelukkig had ie de avond ervoor genoeg gegeten…

 

Betrouwbare auto en genoeg water: veilig op safari naar Afrika

Een auto is gemakkelijk via internet te huren in Afrika. De conditie van auto’s en 4WD’s verschilt echter enorm per verhuurbedrijf. Zorg dat je een auto huurt bij een betrouwbaar autoverhuurbedrijf. Met een kapotte auto in de woestijn of in een wildpark staan, is geen pretje. In Afrika is er helaas geen ANWB. Hulp kan soms lang op zich laten wachten. Zorg daarom altijd dat je voldoende water bij je hebt.