Afrika met de trein

Heb je er wel eens over gedacht om een deel van je safarireis door Afrika met de trein af te leggen? Een fantastische ervaring! Vanuit je treinraam zie je onder andere giraffes, impala’s, zebra’s, bavianen en met wat geluk ook groter wild. Bovendien is reizen met de trein een geweldige manier om gemakkelijk met de lokale bevolking in contact te komen en het land op een andere manier te zien. De meeste westerse reizigers boeken een eerste klas (slaap) compartiment, die doorgaans comfortabel en veilig zijn. Drie onvergetelijke treinreizen de ik de afgelopen jaren zelf in Afrika gemaakt heb, deel ik met je.

Wild spotten vanuit je treinraam (Foto: Selous Safaris)

Zimbabwe: Bulawayo- Victoria Falls

Als je de trein van Bulawayo naar Vic Falls neemt, waan je je in de koloniale tijd. De trein is gebouwd in de jaren ’50 en veel slaapcompartimenten zijn nog van hout. In de spiegels zie je het oude merklogo RR (Rhodesian Railsways) nog ingeslepen. Hoewel de afstand slechts een paar honderd kilometer is, doet de trein er toch ruim dertien uur over (soms zelfs langer, het blijft Afrika!). De trein vertrekt dagelijks in de avond, staat in de nacht een paar uur stil en komt in de ochtend aan in Vic Falls. De nacht breng je door in een comfortabel bed dat voor je opgemaakt wordt met wit, door het vele wassen, soms grijs linnengoed. ’s Ochtends maak je een geweldige zonsopgang mee: de spoorweg gaat dwars door Hwange, het grootste wildpark van Zimbabwe. Terwijl je Engelse ontbijt (toast met jam, twee gekookte eieren en zwarte thee met melk) wordt geserveerd zie je het wild buiten langs de spoorlijn staan. Dit is een ochtend gamedrive die je je hele leven niet vergeet!

 

Met de trein naar de Victoria Watervallen! (Foto: Selous Safaris)

Zambia/Tanzania –Kapiri Mposhi-Dar es Salam

Deze treinreis dwars door Tanzania en Zambia, duurt twee dagen en twee nachten. In die tijd leg je ruim 1800 kilometer af. De trein gaat door het grootste Game Reserve van Afrika:  Selous, een met de auto moeilijk toegankelijk wildpark. Vanuit de trein kun je divers wild zien zoals giraffen, impala’s, zebra’s, luipaarden, wrattenzwijnen, gnoe’s en bavianen. De route door Tanzania gaat door bergen en is groen, afwisselend en heel mooi. Onderweg passeer je veel Afrikaans dorpen . Zodra de trein stopt, stormen er mensen op je af die van alles te koop aanbieden: chapati’s, bananen, maiskolven, cashewnootjes, pinda’s, zoete limonade en Afrikaans bier. In de trein zelf is ook een restauratiewagen. Het menu  hier is echter niet zo divers. Zowel voor ontbijt, lunch of avondeten kregen wij ‘Chicken or Fish’ geserveerd.

Kenya: Mombasa- Nairobi

Veel reizigers pakken voor dit traject het vliegtuig. Die brengt je voor weinig geld  in drie kwartier op de plaats van bestemming. De trein doet er 15 uur over! Wie kiest voor slow-travelling, krijgt er een unieke ervaring voor terug. Ook tijdens deze treinreis krijg je volop de kans om wild te spotten en wordt het panorama afgewisseld met het Afrikaanse dorpsleven. In de trein maak je bovendien van alles en nog wat mee. Hele Afrikaanse families reizen mee en een praatje is zo aangeknoopt. De meest bizarre, situaties kun je meemaken. Zo miste een man op mijn reis onze trein. Hij regelde een taxichauffeur die hem tien kilometer verderop, op een rangeerterrein afzette (op een plek waarvan men weet dat de trein langzamer rijdt). Vanaf daar sprong hij met hulp van de taxichauffeur én twee koks werkzaam op de trein, met bagage en al op de rijdende trein. Het leek even op James Bond in Kenia!

Treinreizen in Afrika kunnen gemakkelijk in een maatreis worden ingepast. Treintickets kunnen worden gereserveerd en geboekt en je huurauto kan worden achtergelaten en opgehaald.