Met je gezin op safari: welke bestemming en waarom?

Met je gezin op safari naar Afrika is een geweldig avontuur! Wild spotten, kennis maken met andere culturen, genieten van een kampvuurtje onder een eindeloze sterrenhemel en overnachten op bijzondere campsites en/of lodges. Afrika is echter groot en daarmee zijn de rijafstanden vaak lang. De landen zijn qua natuur en cultuur divers en niet alle landen zijn tijdens onze vakanties, vanwege het regenseizoen, even geschikt om te bereizen. Ook qua prijsniveau en verplichte vaccinaties zijn er aanzienlijke verschillen tussen landen. Een reden om je goed voor te laten lichten welk land/regio past bij jouw gezinswensen.

Jong gezin op safari in Tanzania

Safari naar noordelijke parken van Tanzania en verlenging naar Zanzibar

Wie aan een safari denkt, denkt vaak direct aan Tanzania. Niet zo gek…twee van ’s werelds bekendste wildparken, Serengeti en Ngorongororo, liggen in dit prachtige safariland. In combinatie met parken als bijvoorbeeld Lake Manyara en Tarangire heb je een mooie complete safari waarbij de afstanden relatief beperkt blijven. Zanzibar is daarbij een populaire afsluiting van een safari in deze regio. In Tanzania geniet je volop van natuur en cultuur. Zowel de zomer-, herfst- als kerstvakantie zijn goede periodes om naar deze regio te gaan, al is de kerstvakantie vaak erg druk. Tanzania is echter een vrij duur safariland. Om deze reden kiezen gezinnen vaak voor landen waar een vergelijkbare safaribelevenis ervaren kan worden tegen een lagere prijs, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika.

 

Oostelijk deel van Zuid-Afrika

Bij een safari naar Zuid-Afrika denken veel mensen aan het Krugerpark. Logisch, hele bussen vol met toeristen trekken door dit park waardoor de vergelijking met een safari in Beekse Bergen snel gemaakt is. Toch heeft Kruger ook delen en privé concessies waar je een hele andere safari-ervaring kunt hebben ver weg van dit massa toerisme. Vlakbij Kruger liggen bovendien minder bekende en schitterende parken als Hluhluwe-iMfolozi, Ithala en Tembe Elephant Park.

Out of Africa ervaring

In Ithala heb ik zelf mijn mooiste Out of Africa ervaring met mijn gezin gehad. We sliepen in een privé safari-lodge midden in het park. Onze gids hielp met het aanmaken van het kampvuur en de apen liepen over onze veranda. In de nacht was het pikdonker en hoorde je de nachtelijke geluiden van de bush en zag je de witte Melkweg boven je hoofd. De kinderen hebben het er nog steeds over!

Met kinderen op safari naar Zuid-Afrika

Praktische informatie

De wegen in Zuid-Afrika zijn uitstekend en de afstanden zijn te overzien, waardoor de uren in de auto beperkt blijven. Prachtig gelegen kleinschalige luxe lodges kunnen afgewisseld worden met mooi gelegen goedkopere self-catering accommodaties. De toegangsprijzen van parken liggen op een heel ander prijsniveau dan in Tanzania. Al met al kom je zo vaak uit op de helft van het bedrag dat je kwijt bent voor een safari naar Tanzania. De schitterende stranden bij St. Lucia zijn heerlijk om je safari af te sluiten. Onze zomervakantie is een prima reisperiode voor dit gebied. Met kerst is het er druk, vroeg boeken is noodzakelijk omdat de leuke en speciale accommodaties snel vol zitten.

 

Safari naar Zimbabwe en Botswana

Zimbabwe en Botswana zijn vooral geschikt om met wat oudere kinderen/tieners te doen. Bij de Victoria Waterfalls in Zimbabwe zijn verschillende outdoor activiteiten te doen zoals wild water rafting, paragliding, bungee-jumping en paardrijtochten. Voor wie dit te uitdagend is, bieden de watervallen zelf ook al meer dan genoeg! Een goed begaanbaar wandelpad biedt de mogelijkheid een schitterende hike langs de Falls te maken. De enorme hoeveelheden water zie en voél je naar beneden komen. In Botswana ligt de bekende Okavango Delta. Vanuit de Victoria Falls ga je de grens over en kun je kiezen om of door het Chobe/Moremi National Park in kleine week met een 4WD naar Maun te trekken of via een goede asfaltweg om deze parken heen te rijden. Onderweg kun je de schitterende zoutpannen van Makgadikgadi bezoeken. Vanuit Maun kun je met een charter vliegtuigje naar verschillende luxe lodges in de delta vliegen. Ook deze reis is goed in de zomervakantie te maken. Qua prijsniveau zal een safarireis als deze tussen die van Tanzania en Zuid-Afrika uitkomen.