De mooiste parken van Tanzania. Ken jij ze?

Wie aan een safari denkt, maakt vaak direct de associatie met Tanzania. Niet zo gek..twee van ’s werelds bekendste wildparken, Serengeti N.P. en Ngorongororo Conservation Area, liggen in dit prachtige safariland. Het land heeft echter nog vele andere mooie en, voor veel reizigers, onbekende parken. Ik deel graag mijn favoriete parken met je en vertel je welk wild je kan treffen, in welke periode je het beste het park kan bezoeken en wat het park uniek maakt.

Gnoe trek Serengeti in N.P. (Foto: Selous Safaris)

Tanzania: Serengeti N.P.

De Serengeti bestaat uit eindeloze savanne-gebieden en boslandschappen. Dit is het beeld dat veel mensen van Afrika hebben: goudgeel gras, hier en daar een acaciaboom en een slapende leeuw eronder. De jaarlijkse migratie waarbij 1,5 miljoen voornamelijk zebra’s en gnoes zich verplaatsen en de rivier de Mara oversteken, hoort natuurlijk ook bij dit plaatje. De natuur laat zich echter slecht plannen, laat je daarom goed adviseren waar het wild zich op welk moment bevindt om de teleurstelling van een leeg wildpark te voorkomen.

Tanzania: Ngorongoro Krater

Ngorongoro Krater is een drie miljoen jaar oude geïmplodeerde vulkaan en één van de meest dichtbevolkte wildgebieden van de wereld. Op het hoogtepunt van de wildmigratie (november/december) leven er 500.000 zoogdieren op een oppervlakte van 260 vierkante meter. Wild is met andere woorden niet te missen: zebra’s, gnoes, leeuwen, jachtluipaarden, olifanten, zwarte neushoorn alleen de giraffe ontbreekt. Dagelijks laten Maasai hun koeien grazen op de wanden van de krater. Een prachtige Afrikaans plaatje.

Flamingo's in Lake Manyara, één van de velen safariparken van Tanzania (Foto: Selous Safaris)

Tanzania: Lake Manyara

Dit park is bekend om zijn sodameer en zijn tienduizenden roze flamingo’s en heeft een panoramische schoonheid. Het park is qua wild minder spectaculair, maar de setting maakt alles goed. Het meer is aan de randen zoet door de rivieren die vanuit de Rift Valley in het Sodameer uitmonden. Wie geluk heeft kan er boom-klimmende leeuwen tegen komen. Het park is het hele jaar te bezoeken.

Tanzania: Tarangire N.P.

Kom je Tarangire N.P. binnen dan vallen je twee dingen direct op: de eeuwen oude baobab bomen en de enorme kuddes olifanten. Tarangire is een seizoensgebonden park. Hoewel het park het hele jaar bezocht kan worden, is het met name in de droge tijd (juli t/m november) het bezoeken waard. Veel wild trekt dan vanuit het noordelijk gelegen Amboseli park (Kenia) naar Tarangire (antilopes, zebra’s, leeuwen, luipaarden) en ook vanuit de Serengeti is er een migratie van wild. De luxe Tarangire Treetops lodge biedt de unieke mogelijkheid om in een boom te slapen.

Tanzania: Selous G.R.

Dit ruige bosachtige park is slechts gedeeltelijk geopend voor toeristen en je moet enige moeite doen om er te komen. Dit heeft als voordeel dat je vrijwel alleen in het grootste gamereserve boordevol wild ter wereld bent! Een geweldige bestemming voor (amateur) wildlife-fotografen met fantastische mogelijkheden voor boot- en wandelsafaris.

Een verlenging van vier tot vijf dagen naar Zanzibar is een mooie afsluiting van een safari-reis naar Tanzania. Houd er echter rekening mee dat Tanzania geen goedkoop safariland is.