kamperen in kalahari woestijn

Rauwe wildernis van Afrika: voor échte avonturiers!

Afgelopen weken is Mark met 6 vrienden op pad geweest naar Botswana. Eerder bezocht hij in Botswana met een 4WD met tent op het dak de Okavango Delta, Moremi en Chobe N.P.. Dit jaar ging de tocht naar Kalahari Desert Game Reserve en de Makadikgadi Pans. Wie bekend is in Afrika weet dat ik het dan over één van de puurste delen van Afrika heb met prachtige landschappen en rauwe wildernis.  Een reis voor échte avonturiers en ervaren reizigers! 

Maun

Deze reis start in Maun. Al jaren de toegangspoort naar de Okavango Delta. Een middelgrote Afrikaanse toeristenstad waar je 4WD’s klaar maakt voor spannende tochten door delta, woestijn en/of bush. Eerste vereisten zijn goede betrouwbare auto’s, sateliettelefoons, tenten, eten en drinken. Onderweg is namelijk niks, je neemt écht alles mee en hulp moet van ver komen als je die onverhoopt nodig hebt.

Kalahari Desert Game Reserve

Kalahari Desert Game Reserve is pas sinds enkele jaren toegankelijk voor indivuele reizigers. Je trekt door een prachtig afwisselend woestijnlandschap over mulle en zware zandpaden. Versnelling in low gear, soms ga je slechts stapvoets, zo mul is het zand. Op wild na, kom je hier niemand tegen. Op schitterende locaties zijn campsites aangelegd die overigens niet meer zijn dan een gat in de grond (longdrop) om naar de wc te gaan. Maar veel heb je op deze mooiste plekken van de wereld ook niet nodig. Overdag zie je oryxen, kuddes springbokken en andere antilopen. Verwacht hier geen Big 5 wel adembenemende natuur en vergezichten. ‘ s Nachts hoor je bij het kampvuur of in je tent het gebrul van leeuwen. Je waant je in vervlogen tijden van ontdekkingsreiziger als Cecil Rhodes en David Livingstone. Hier heeft de tijd eeuwen stil gestaan.

Wakker worden in Afrikaanse bush

Slapen doe je in je tent op het dak onder een sterrenhemel zoals je hem nog nooit hebt gezien! Wakker worden in Afrika is een feest. De geluiden en geuren van de Afrikaanse ochtend zijn uniek….Het kampvuur van de vorige avond wordt weer opgepord, lekkere cappucino wordt gezet (met meegenomen melkklopper uit Nederland!), eitjes worden gebakken…de dag kan weer beginnen! De stilte die daarna weer volgt is bijna oorverdovend!

Makgadikgadi Pans

De Makgadikgadi Pans zijn spierwitte eeuwen oude zoutpannen ontstaan door een binnenzee die miljoenen jaren geleden is opgedroogd. Wat over is, is een fascinerende witte vlakte waar de blauwe Afrikaans lucht nog feller blauw bij afsteekt. In deze zoutpannen ligt het magische Kubu Island. Onder eeuwenoude baobab en (Afrikaanse) pindabomen kampeer je, met een beetje geluk in je eentje. ’s Nachts weerkaatst het maanlicht op de zoutpannen waardoor een sprookjesachtig licht ontstaat. Dit kun je niet in woorden vatten, dit moet je gewoon zelf ervaren en beleven.

Terug naar de bewoonde wereld

Rijden over de zoutpannen is best een uitdaging. Je moet net hard genoeg rijden om niet door de zoutkorst heen te zakken, dan kom je namelijk vast te zitten maar ook weer niet té hard. Na enkele uren rijden ben je terug in de bewoonde wereld. De lodge Planet Baobab is een geweldige plek om het stof van je af te wassen, weer koud bier te drinken en na te genieten van deze bijzondere en avontuurlijke reis